ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :
Με αφορμή σχόλια και αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καταβολή του τέλους κτηματογράφησης , πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:
Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα υποδομής, που συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να χρηματοδοτήσει το έργο λόγω της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο δε προϋπολογισμός, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, δεν μπορεί να καλύψει το κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005, ζητήθηκαν από τον προϋπολογισμό για την πληρωμή οφειλών παλαιών προγραμμάτων και για να καλυφθούν δαπάνες 75 εκατ. ευρώ από τα οποία εγκρίθηκαν 42 εκατ. ευρώ και δόθηκαν τελικά 18 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για το 2006, ζητήθηκαν από τον προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν 31 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 20 εκ. ευρώ.
Το έργο όμως πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει Κτηματολόγιο. Με δεδομένα τα παραπάνω, η μόνη λύση είναι αυτή που προβλέπεται στο νόμο 3481/2006 που εισηγήθηκε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και ψήφισε η Βουλή. Ένα μέρος της δαπάνης καλύπτεται με αυτοχρηματοδότηση και ένα μέρος από το Κράτος.
Αναλυτικότερα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Πρώτον. Ως γνωστόν, λόγω της κακοδιαχείρισης, των καθυστερήσεων και της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001, ανακτήθηκε το σύνολο της τότε κοινοτικής συνδρομής. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να χρηματοδητήσει το έργο, παρά μόνο ελάχιστες πρόδρομες-υποστηρικτικές δράσεις.
Δεύτερον, για την μελλοντική επέκταση και ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται συνολικά 1490 εκατ. ευρώ πέραν των οφειλομένων από τα μέχρι σήμερα προγράμματα κτηματογράφησης. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει μόνο με 40 εκ. ευρώ και το κράτος αδυνατεί να επωμισθεί το συνολικό κόστος ήταν αναγκαία η αυτοχρηματοδότηση. Ήταν αναγκαία μία κοινωνικά δίκαιη και ανάλογη προς την προκύπτουσα ωφέλεια συμμετοχή του πολίτη με την καταβολή ανταποδοτικού τέλους όπως προβλέπει ο νόμος 3481/2006.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου του Κτηματολογίου γίνεται με ρεαλισμό και γνώση, αλλά ταυτόχρονα κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει, επιτέλους, Κτηματολόγιο!