Έναρξη λειτουργίας του Υποκαταστήματος Δράμας του Ελληνικού Κτηματολογίου

Ξεκινάει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 η λειτουργία του Υποκαταστήματος Δράμας του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Υποκατάστημα Δράμας, με έδρα τη Δράμα, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Δράμας (ΦΕΚ 7041/Β/13.12.2023), υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΩΝΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΡΑΜΑΣ, ΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΔΡΙΑΝΗΣ, ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΝΩ ΠΥΞΑΡΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΒΩΛΑΚΟΣ, ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ, ΓΡΑΝΙΤΟΥ, ΔΟΞΑΤΟΥ, ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΥ, ΚΑΛΟΥ ΑΓΡΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΩΝ, ΚΟΥΔΟΥΝΙΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ, ΜΑΚΡΥΠΛΑΓΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΒΑΤΟΥ, ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΚΑΜΠΟΥ, ΜΙΚΡΟΚΑΜΠΟΥ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΝΕΡΟΦΡΑΚΤΟΥ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ, ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, ΠΕΡΙΧΩΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΣΣΗΣ,, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, ΠΤΕΛΕΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΠΥΡΓΩΝ, ΣΙΤΑΓΡΩΝ, ΥΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ, ΦΤΕΛΙΑΣ, ΦΩΤΟΛΙΒΟΥΣ, ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ, ΧΩΡΙΣΤΗΣ της Π.Ε. Δράμας.

Μετά και την ένταξη του παραπάνω υποθηκοφυλακείου στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 69 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, συνεχίζουμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

Η καταχώριση συμβολαίων και η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση μπορούν να γίνονται και ψηφιακά. Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων πραγματοποιούνται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24). Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό. Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται. Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS. Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ Διεύθυνση: Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, Τ.Κ. 66100, Δράμα Τηλέφωνο: 25210-25152

Για τα έντυπα των αιτήσεων και γενικές πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.